Hymyilevä Hollantilainen

Keeshond

 

Millainen on keeshond?

  
Suloinen pörröpöksy keeshond eli kessu herättää pyöreällä ja pehmeällä olemuksellaan ihastusta ja sympatiaa missä tahansa kulkeekin. Sen ilme on hymyilevä, katse valpas ja liikkeet vilkkaat.  
Keeshond, josta ennen käytettiin nimeä hollanninpystykorva, on keskikokoinen pystykorva, jolla on pitkä ja tiheä harmaa turkki. Pää ja selkä ovat tummat, muhkea kaulus ja selälle kiertyvä hännän töyhtö vaalean harmaat. Pää on kiilamainen, otsapenger selvä, muttei jyrkkä. Korvat ovat ylhäällä pään päällä. Silmät ovat tummat, vaaleaa silmänympärystä kehystävät tummat "silmälasit". Jalat ovat vankkaluustoiset, kulmaukset riittävät, mutta eivät suuret. Käpälät ovat pienet, tiiviit kissankäpälät.


Luonne

 
Keeshond on miellyttämishaluinen ja nopea oppimaan. Kyseiset ominaisuudet tekevät siitä mukavan seura- ja harrastuskoiran. Nopean oppimiskykynsä ansiosta keeshond omaksuu nopeasti uudet asiat, mutta kolikon kääntöpuolena on se, että keeshond myös kyllästyy nopeasti samaa toistaviin harjoituksiin. Keeshondia voisi kuvailla myös huumorintajuiseksi ja kujeilevaksi pelleksi, joka tekee mitä vain saadakseen tuntemiensa ihmisten huomion.
 
Koska keeshond on ilmoittava vahti, on rotu suhteellisen haukkuherkkä. Haukkuminen on kuitenkin ominaisuus, johon voidaan vaikuttaa pennun koulutuksella erittäin paljon. On väärin vaatia keeshondista täysin haukkumatonta, mutta koulutuksella haukkuminen saadaan pysymään kohtuullisena.
 
Keeshondeja on luonnetestattu melko vähän, vain parikymmentä koiraa. Selvästi yhtenäiseksi piirteeksi nousee luoksepäästävyys. Temperamentiltaan kaikki osallistuneet olivat vilkkaita, arviot jakautuvat kohtuullisen vilkkaasta erittäin vilkkaaseen. Luonteen vilkkaus asettaa omat haasteensa toimivan suhteen luomisessa koiraan -kessu ei ole luonteeltaan dominoiva, mutta silti juuri luonteen vilkkauden vuoksi kontakti- ja johtajuusasioihin tulee uuden perheenjäsenen kanssa kiinnittää johdonmukaisesti huomiota. 

   
Terveys
 
Keeshond on koira, jossa ehkä karvapeitettä lukuun ottamatta kaikki on kohtuullista. Sairauksille altistavia äärimmäisiä rakenteellisia ominaisuuksia ei ole. Keeshond ei kuulu tällä hetkellä Kennelliiton perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmaan eli PEVISA:an. Yhdistys kuitenkin suosittelee, että jalostukseen käytettävien koirien lonkat, kyynärpäät ja polvet tutkitaan sekä koirille tehdään tyreoglobuliinivasta-ainetesti (TGA-testi).
 
Terveyskyselyjä on takavuosina tehty muutamia, mutta jalostustoimikunnan saama informaatio on niiden pohjalta ollut satunnaista eivätkä tulokset ole siten suoraan yleistettävissä koskemaan koko populaatiota. Tiedon keruuta terveyskyselyjen avulla on jatkettu vuodesta 2005 asti aikaisempaa järjestelmällisemmin. Kysely kattaa koirilla ylipäätään tavallisimmin esiintyvät sairaudet. Joitain keeshondeilla yleiseksi oletettuja vaivoja tuli esille myös ensimmäisissä terveyskyselyissä. Huomionarvoista on myös se, että valtaosaa kysytyistä sairauksista ei sairastanut ensimmäinenkään kessu.

Suomessa rodulla yleisimmin esiintyvät merkittävät sairaudet:
 
Immuunijärjestelmän häiriöihin liittyvät ongelmat
• Kilpirauhashormonin puute
• Atopia
• Ruoka-aineyliherkkyys
• Diabetes
• Alopesia X
• Lisämunuaisten liikatoiminta
 
Hermostolliset sairaudet
• Epilepsia
 
Muut sairaudet
• Primääri lisäkilpirauhasen liikatoiminta
 
Luuston sairaudet
• Lonkkanivelen kehityshäiriö
• Kyynärnivelen kehityshäiriö

Käyttö - monessa mukana

Kessu on kiva koira agilityssä. Vauhtia sillä ei ole samalla tavalla kuin bordercolliella, mutta kessulla ei mene turhaa aikaa käännöksiin - se kääntyy vaikka heti esteen päällä! Lisäksi se on innokas oppimaan, sillä on miellyttämisen halua, voimaa ja intoa! Kessu ei yleensä sooloile radalla, vaan menee sinne minne ohjaaja sen käskyttää eli jos käskytät väärälle esteelle, niin omapahan on vikasi.

Keeshond on vahtikoira, joka ei hyökkää mutta hälyttää, kun joku lähestyy. Se viihtyy parhaiten, jos sillä on oma piha, jota se voi vartioida. Se asettuu mielellään jollekin ympäristöä korkeammalle paikalle, esimerkiksi kopin katolle, ja seuraa sieltä liikettä ympärillään.

Seurakoiraksi keeshond soveltuu hyvin. Se on innolla mukana kaikissa talon askareissa ja haluaa olla aina siellä missä sen perhekin on. Se ei ole yhden miehen koira, vaan kaikki oman perheen jäsenet ovat sille tärkeitä.

Keeshond on mukava lenkkikaveri. Vaivaton se on sikäli, että se pysyy useimmiten hyvin ihmisten lähettyvillä myös kytkemättä. Heikko tai täysin puuttuva metsästysvaisto tekee siitä luonnonystävälle erinomaisen seuralaisen. Se ei yleensä häiritse metsän eläimiä tai karkaa riistan jäljille.

 

Hollannissa sitä on käytetty lastinvahtina jokilaivoilla ja proomuilla. Sen geeneissä on säilynyt viehtymys veneilyyn. Se on ketterä liikkeissään ja säilyttää hyvin tasapainonsa. Se viihtyy hyvin myös autossa ja muissa liikennevälineissä.

 

Näyttelyssä keeshond esitetään luonnollisesti eli vapaasti seisten. Näyttelykuntoon se harjataan läpi pohjavillaa myöten. Turkkia ei leikata, tupeerata eikä lakata. Ainoastaan kintereet ja tassujen reunat tasoitetaan kevyesti saksilla.

TOKO-koiraksi kessu on erittäin sopiva. Se on nopea oppimaan, innokas suorittamaan ja halukas tottelemaan. Usein kessu on myös herkkusuu, jonka saa palkitsemalla menemään mihin vain. Rodusta löytyy runsaasti tokovaliota.

Pehmoista, ystävällisen näköistä keeshondia käytetään myös sairaitten luona vierailevana lemmikkinä ja auttamassa ihmisiä pääsemään koirapelosta. Keeshond soveltuu myös pelastuskoiratoimintaan.  Iso Karhu Bertta toimii kaverikoirana sekä pelastuskoirana. Stara sekä mummo ovat päässeet sateenkaarensillan taakse 💔